VERANDERING

 
mariska-staal-fototgrafie-42 (2).jpg
 
 

Verandering gaat over loslaten van het oude en verwelkomen van het nieuwe. Beide zijn actieve processen die je volledige aandacht vragen. Durven loslaten wat zo bekend voor je is en daarnaast de stap te zetten in het onbekende, waarvan je niet weet wat het je gaat brengen. Het verlangen naar iets anders en vooral beters dan dat je nu ervaart is vaak de belangrijkste motivatie. Weten dat “dit niet meer is wat je wilt voelen of ervaren”, is vaak de belangrijkste aanjager van de weg naar verandering.

Het nadeel daarvan is dat je dit vaak doet vanuit een (ver)oordelend gevoel naar jezelf. Terwijl het gedrag waar je vanaf wilt, je vaak ook juist heeft geholpen. Anders had je dit gedrag niet zo lang in stand gehouden. Het loslaten begint dan ook met het liefdevol afscheid nemen. Het is een onderdeel van jou (geweest), hoewel het je in de huidige fase van je leven niet meer dient, is het nog niet een slechte ex die je nooit meer wilt zien. Het zijn beschermingsmechanismen die je mag koesteren, maar niet meer wilt gebruiken. Zie het als een mooi schilderij, of een foto op de schoorsteenmantel.

Weten wat je niet meer wilt voelen of ervaren is vaak de belangrijkste aanjager van verandering. Het nadeel daarvan is dat je dit vaak doet vanuit een (ver)oordelend gevoel naar jezelf.
 

DUURZAAM RESULTAAT

Verandering gaat ook stapsgewijs. Kleine dagelijkse stapjes geven een groter resultaat dan een aantal keer heel veel. Je geest en jouw lichaam zijn gewoontedieren. Je hebt het nodig om deze twee langzaamaan te laten wennen aan de verandering. Vaak wil je te snel en teveel in een keer veranderen, waardoor je systeem overstuur raakt en je vaak je poging ziet stranden.

Liefdevolle dagelijkse discipline (zei ik dat nou echt?) geeft een duurzamer resultaat, dan strenge grote stappen “omdat het nu maar eens afgelopen moet zijn”. Het mag duidelijk zijn dat de laatste mij wel bekend is. De keren dat ik mijzelf ’s avonds vermanend toesprak dat het de volgende dag écht voor altijd anders moest, zijn niet op één hand te tellen (ook niet op twee).

Die strenge criticus in mij behoedde mij vroeger voor pijn, maar leverde mij nu juist pijn op. Steeds een stukje meer van mijzelf én van die criticus houden, gaf mij ruimte om steeds meer het pad te volgen wat mijn hart het liefste wil.

 

SPIRAAL

Verandering is ook geen lineair proces, het gaat met hobbels en bobbels en struggles. Ook soms weer 1 stap voorwaarts en weer 2 stappen terug. Ook mag ik blijven kijken naar mijn keuzes. Wat kies ik? Wanneer kies ik voor mijzelf en wanneer kies ik eigenlijk voor de ander? Wanneer ben ik toch weer bezig het de ander eerst naar de zin te maken en dan pas mijzelf? Helpt dit mij? (Of ben ik weer iemand anders aan het redden…?)

Patronen blijven hardnekkig. En komen soms onverwacht weer boven.

Groeien. Leren. Veranderen, het is een spiraal. Iedere keer kom je weer een laagje dieper (of verder, hoe je het maar wilt noemen). Ik kan ook echt wel eens denken, dit hadden we nu toch wel gehad?

Maar nee, nog een rondje.. En door <3