VROUWEN EN WOLVEN

 
 
 
You were never little red riding hood, you were always the wolf
— Abby Wambach

Het sprookje van Roodkapje is één van de vele voorbeelden waarmee vrouwen opgevoed worden. Waarmee we als vrouw gewaarschuwd worden. Dat we dankbaar moeten zijn. Dat we ons netjes moeten gedragen. Dat we niet moeten opvallen. Dat we braaf moeten doen wat er gevraagd wordt. Dat we niet van het pad af mogen gaan. Want dan komt de grote boze wolf en breekt de pleuris uit…

Mijn beide oma’s hebben mij geleerd: “Wat een man kan, kan jij ook, en beter!” Vreselijk vonden zij de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Wat hadden ze graag gestudeerd en een onafhankelijker bestaan opgebouwd. Wat waren ze trots toen ik mijn diploma’s haalde.

 

DADPRENEURS

Pas de laatste jaren ben ik mij gaan realiseren wat er in onze geschiedenis ligt als vrouw. Hoeveel jarenlange onderdrukking er in ons DNA zit. Er zitten zoveel verborgen boodschappen in ons systeem waarmee we vrouwen “klein” maken. Dat het ons als vrouw soms zelf niet eens meer opvalt. Sinds ik moeder ben realiseer ik me nóg meer hoe groot de verschillen zijn waarmee we jongens of meisjes aanspreken.

Het mag duidelijk zijn dat ik daar een beetje klaar mee ben 😉 en velen met mij. En toch is er nog steeds ongelijkheid. Zijn er nog steeds weinig vrouwen aan de top. Is het nog steeds normaal dat we het hebben over “mompreneurs” en “girlbosses”. Gaan we het ook hebben over “dadpreneurs” en “boybosses”?

 

OERINSTINCT

Clarissa Pinkola Estes schreef “De Ontembare Vrouw” (Originele titel: “Women who run with the Wolves: Myths and Stories of the Wild Woman Archetype”).

In iedere vrouw zit een oerinstinct, diep van binnen zit er een innerlijk vuur, soms nog een waakvlammetje, maar de meeste vrouwen weten welk oerinstinct er bovenkomt, als er iets met je kinderen gebeurd, of je ander onrecht wordt aangedaan. Onze partners kennen dit vuur vaak ook, wanneer ze ons boos maken... ;-)

Omdat we dit vuur vaak niet constructief gebruiken, maar meer destructief, raken we de feeling met het werkelijk potentieel hiervan nogal kwijt.

 

INNERLIJK VUUR

Dus laten we ophouden met braaf Roodkapje zijn en meer contact maken met de wolf in ons. Met ons oer-instinct, ons innerlijk vuur, zodat we dit weer in kunnen zetten. Zodat die innerlijke rebel weer gaat stralen, onze verlangens weer gevoed mogen worden en ons hart weer in vuur en vlam mag staan.